Yanlış Bilinenler

Gümüş Suyu Gerçekleri

Gümüş Suyu Gerçekleri, bilinmeyenleri, yanlış bilinenleri, bilimsel zemini olmadığı halde efsaneleşmiş yanlış bilgileri merak edenler için yazdık.

çok ppm daha iyidir gümüş suyu

EFSANE: Yüksek PPM daha iyi sonuç verir.

Doğrusu: Asla ihtiyacınızdan fazlasını kullanmayınız. Kutudaki tüm aspirinleri tek seferde yutar mıydınız?
Toplumdaki yanlış kanılardan birisi, “daha fazlası daha iyi olur” algısıdır.  Kolloidal Gümüş konusunda yüksek konsantrasyonun daha iyi etkiye sahip olduğu düşüncesi doğru değildir. 1893’te İsveçli botanik bilimci Karl Wilhelm von  Nägeli tarafından ortaya konulan “oligodinamik etki” (Latince: “oligos=az”, “dynamis=güç”)  metal iyonlarının çok düşük konsantrasyonlarla yüksek hijyenik etki sağladığı kuralı günümüz formulasyonlarına yol göstermektedir.

Azı karar, çoğu zarar…

      Aktif tanecik yapısına sahip kolloidal gümüş suyu ile aktif olmayan yüksek konsantrasyonlu gümüş suyu kullanımı arasındaki farkı şöyle bir örnekle açıklamak daha doğru olacaktır. Açmak istediğiniz bir kapı olduğunu düşünelim. Size üzerinde 10.000 adet anahtar olan bir anahtarlık verilsin. Fakat içerisinde yalnızca bir tanesi kapıyı açacak olan anahtar olsun. Bir de tek anahtarlı bir anahtarlık verildiğini düşünelim. İlk durumda daha çok anahtarınız olsa da yalnızca bir tanesi sizi çözüme ulaştıracağı için  diğerleri işlevsiz ve gereksiz kalacaktır. Bu sebeple azı karar, çoğu zarar ilkesini benimsiyoruz.

EFSANE: Gerçek gümüş suyu sarı olmalıdır.

Doğrusu: Solüsyon içerisindeki tanecik boyutu büyüdüğü zaman “Surface Plasmon Resonance” Türkçe “Yüzey Plazmonu” olarak bilinen bir etki görülür. Solüsyona düşen ışığın tanecikler tarafından emilmesine “Yüzey Plazmanu” etkisi adı verilir. Tanecik irileştikçe daha fazla ışığı tutar. Yani açık sarıdan siyah renge kadar farklı tonlarda gümüş suyu ürünleri piyasada bulunabilir. Tanecik boyutu büyüdükçe daha az ışık geçeceği için solüsyon sararır ve kararır.

gümüş suyu hakkında gerçekler
gümüş suyu hakkında gerçekler

Kum vs Çakıl

Yukarıda görülen kavanozlar, partikül ebatlarının önemini karşılaştırma için çok güzel bir görsel örnektir. Çakıl kavanozunda sizce kaç tanecik mevcuttur? Peki kum kavanozundaki tanecik sayısı kaçtır? Bariz olarak soldaki kum kavanozunda karşılaştırılamayacak kadar çok daha fazla tanecik bulunmaktadır. Bir de küçük taneciklerin meydana getirdiği toplam yüzey alanını düşünün. Bu sebeple etkileşime girmeye müsait çok sayıda tanecik bulunmaktadır. Peki hangisinin işlenmesi daha kolaydır? Kum mu yoksa çakıl mı? Bu noktada doğru cevabı bulmak için mantığınıza güvenebilirsiniz.

gümüş suyu hakkında gerçekler

EFSANE: Evde kendi gümüş suyunu üretmek daha iyidir.

Doğrusu: Evde üretmeyi tercih etmede en büyük etken maliyettir. Başta maddi kazanç gibi görünse de arka planda daha ciddi kayıplar söz konusu olabilir.
Basit bir internet araştırması ile evde gümüş suyu üretmek için satılan çok sayıda düzeneği veya kiti görebilirsiniz. Bu tip üretim çok ciddi tehlikeler barındırabilir. Solüsyon üzerindeki toplam gümüş konsantrasyonunu kontrol etmeniz oldukça zordur. Tanecik ebatlarının standardizasyonunda kararlılığın ve sürekliliğin sağlanması mümkün değildir. Bu sebeple maksimum etkileşim alanının sunulabilmesi adına minimal tanecik ebatlarına ulaşılması imkansıza yakındır.

Mükemmel Saflık

Gümüş Suyu üretiminde tüm elementlerden arındırılmış H2O yani su molekülü ve Saf gümüş kullanılmalıdır. Bu konuya açıklık getirmekte fayda var.
İçtiğimiz hazır şişe suların etiketlerine bakınız. İçerik değerlerinde Anyonlar ve Katyonlar başlığı bulunur. Bunlar suyun içerisinde çözünmüş halde bulunan mineral elemenlerdir.  Yaygınlıkla; florür, bikarbonat, kalsiyum, magnezyum, klorür, potasyum, sodyum, demir, sülfat ve oksijen elementleridir.
Saf gümüşün bu elementler ile olan etkileşiminden ortaya yeni bileşikler çıkar. Bu gümüş bileşikleri, saf gümüş ile aynı etkiye sahip değildir. Örneğin, Gümüş-Klorür (AgCl), Gümüş-Oksit (AgO) veya Gümüş-Sülfat (AgS) oluşabilecek en temel bileşiklerdendir. Piyasada bulunan saf suların hepsinin saflık derecesi aynı değildir. Bu sebeple Gümüş suyu için farmakolojik seviyede saflaştırılmış yani ultra saf su kullanılmalıdır.

silverbiotics safsu
saf gümüş suyu

Sadece Gümüş

Diğer önemli husus kullanılan gümüşün %99.99 saflıkta olmasıdır. Bu saflıkta gümüş perakende pazarından temin edilelemez. 925/1000 saflıkta gümüş yaygınlıkla bulunmaktadır. Bu noktada tedarikçi tarafından %99.99 saflıkta olduğu ifade edilse dahi, buna laboratuvar analizi olmadan güvenmek mümkün değildir.
75/1000’lik kısımda aluminyum, bakır, cıva, kurşun gibi yabancı maddeler bulunabildiği gibi ayrıca takı olarak madenin işlenmesini kolaylaştırmak, kararmasını önlemek ve parlaklığını artırmak gibi amaçlarla eklenen diğer kimyasal içerikler bulunur. Gümüş suyunda, kuyumculukta işlenerek bu kimyasallara ve diğer metallere maruz kalmış  gümüş kullanılamaz. Özel tesislerde işlenerek saf hale getirilmiş gümüş cevheri kullanılmalıdır.

gerçek gümüş suyu

TYNDALL ETKİSİ NEDİR?

gümüş suyu tundall etkisi nedir

1860’larda fizikçi John TYNDALL tarafından keşfedilen olgudur.Sıvı içerisinde çözünmüş herhangi bir madde yoksa (saf su) veya çözünerek iyonik seviyede erimiş tanecikler varsa (Tuzlu su,şekerli su), suya ışık kaynağı tutulduğunda ışık ışınları herhangi bir taneciğe çarpmadan geçer. Bu durumda su içerisinde herhangi bir ışın çizgisi görülmez.Eğer su içerisinde çözünmeyen askıda kalmış tanecikler var ise (ör: kolloidal gümüş veya nişastalı su) düz bir ışın çizgisi görülür. Tanecikler büyüdükçe çizgi kalınlaşır ve koyulaşır. Belli belirsiz ince bir çizgi görünüyor ise solüsyondaki tanecikler ufak yapıdadır. Kolloidal gümüş suyunda bu çizginin görünmesi gerekir.

EFSANE: TDS metre kolloidal gümüş konsantrasyonunu ölçebilir.

Doğrusu: TDS (Total Dissolved Solids) “Çözünmüş Katıların Toplamı” ifadesinin baş harfleridir. Su içerisinde çözünmüş olan iyon miktarını ifade eder. Kolloidal Gümüş Suyu içerisinde sadece iyonik ebatlarda gümüş tanecikleri bulunmaz. Aynı zamanda kolloid tanecikler bulunur. TDS metre bu sebeple gümüş taneciklerinin sadece bir kısmını ölçmüş olur.
Bu işlemi yaparken suyun iletkenliğinden yola çıkarak madde miktarını hesap eder.
Dolayısı ile eğer gümüş suyu içerisinde çözünmüş bir başka element var ise o da ölçüme dahil olur. TDS suyun içindeki sadece gümüşü değil tüm maddeleri ölçüme katar.
Bu sebeple solüsyon içerisindeki gerçek gümüş miktarı ancak laboratuvar tahlili ile mümkündür.

ppm nedir

Gümüş konsantrasyon ölçümü “Atomic Absorbtion Spectroscopy” (AAS) veya “Inductively Coupled Plasma Mass Spectrometry” (ICP-MS) gibi kimyasal analiz teknikleri ve uygun örneklem hazırlama usulleri ve cihazları ile yapılmalıdır.

gümüş suyu cam şişe sprey

EFSANE: Gümüş suyu plastik şişede muhafaza edilebilir.

Doğrusu: Plastik ambalajlar etraftan statik elektrik yükünü çekerek içerisindeki gümüş kolloidlerinin elektrik yükünü kaybetmesine sebep olur.
Plastik ambalajların kullanımı kolay ve ucuzdur. Kargo kaynaklı kırılmaların ve dolayısı ile tekrarlayan kargo masraflarının önüne geçer, daha hafif olması sebebi ile lojistik masraflarını düşürerek üreticiye ciddi mali tasarruf sağlar. Fakat konu ürün etkinliğini olduğunda ciddi kayba sebep olur. silverBIOTICS Kolloidal Gümüş Suyu ürünleri cam şişeler ile gönderilmektedir. Ürünün saflığına ve etkinliğine gölge düşürebilecek bu tür mali kaygılar bilimsel önceliklerimizin önüne geçemez.

EFSANE: Tüm kolloidal gümüş suları aynıdır.

Doğrusu: Piyasaya sunulan gümüş sularının hangi koşullarda üretildiği, hangi formda gümüş içerdiği konusunda yeterli bilgi bulunmadığı gibi kurumsal üretici çok az sayıdadır.
Diğer başlıklarda detaylarından bahsettiğimiz farklı gümüş bileşikleri de piyasada gümüş suyu olarak sunulmaktadır. Bileşiğe bağlı olarak benzer etkileri gösterebilmekle beraber toksit etkiler de ortaya çıkacaktır. Kolloidal gümüş üretim maaliyetleri, gümüş bileşiklerine oranla çok yüksek olması sebebi ile “merdiven altı” üreticiler tarafından tercih edilmemektedir. Gerçek gümüş suyu kolloid yapıda olmalıdır.

tüm gümüş suları aynı değil
arjiri gümüş suyu

EFSANE: Kolloidal Gümüş cildin mavileşmesine sebep olur.

Doğrusu: Literatürde rapor edilen tüm arjiri vakaları istisnasız olarak 2 ayrı sebepten kaynaklanmaktadır. Ev yapımı gümüş suyu ve/veya ticari kullanıma sunulmuş Gümüş Bileşiği/Tuzu içeren iyonik veya protein bazlı ürünlerdir. Kullanılan ürünün hangi formda olduğu birinci derecede önem arz eder. Klor Sodyum ile birleştiğinde (NaCl) yemeklik tuz meydana getirirken, Hidrojen ve Oksijen ile birleşerek (HClO) çamaşır suyunu oluşturur. İçeriğinde sırf Klor mevcut olmasından dolayı iki maddeyi bir tutabilir misiniz? Saf Kolloidal Gümüş ile Gümüş bileşikleri de aynı maddeler değildir.

EFSANE: Gümüş ağır metaldir ve zararlıdır.

Doğrusu: Her madde belli formda ve dozda toksik olabilir. Önemli olan hangi formda ve ne dozda kullanıldığıdır. Örneğin 2 saatten kısa sürede 6lt ve üzeri su içilirse, vücutta hayati öneme sahip sodyum ve potasyum minerallerinin yoğunluğu ciddi seviyede azalacağından dolayı kişinin hayatını kaybetmesine sebep olabilir. En temel ve en masum gıda olan “su” dahi zehirlenmeye sebep olabilir.
Bu konuya temel kimya seviyesinde açıklık getirelim.
Ağır metaller vücudun az da olsa ihtiyaç duyduğu “çinko, bakır, demir, manganez” gibi elementler ile vücudun hiç ihtiyaç duymadığı “kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyum” gibi metallerdir. Dolayısı ile bir elementin ağır metal olması zararlı olduğu anlamına gelmez. Kanımıza kırmızı rengi veren ve oksijen taşınmasını sağlayan madde “Demir”dir. Eksikliğinde saç dökülmesine sebep olan diğer bir element ise “Çinko”dur. Bu örneklerde de görüleceği üzere bir elementin ağır metal olması onun zararlı olduğu anlamına gelmez.

gümüş suyu gerçekleri

Gerçek Gümüş Suyu

         Gümüşün her bileşiği değil yalnızca aktif haldeki pozitif yüke sahip saf kolloidal gümüş gerçek etkiyi sağlar. Piyasadaki çoğu gümüş suyu içeriği saf olmayan (AgCl,AgNO3) gümüş-klorür veya gümüş-nitrat gibi gümüş tuzlarından üretilen ürünlerdir.

        Bir elementin saf haldeki etkileri ile bir başka element ile birleşerek oluşturduğu yeni bileşiğin etkileri farklıdır. Örneğin Klor Sodyum ile birleşince yemeklik tuzu (NaCl) oluştururken, Hidrojen ile birleşerek mide asidini (HCl), Hidrojen ve Oksijen ile birleşerek çamaşır suyunu (HClO) oluşturur. Her birinin farklı etkileri vardır. Yemeğinize çamaşır suyu eklemeyeceğiniz gibi, Saf gümüş ile gümüş bileşiklerini de aynı olmadığını anlamak gerekir.

       Doğru neticeyi almak için doğru formdaki ve doğru tanecik yapısındaki içerik kullanılmalıdır.

Okumakta fayda var;

Gümüş suyu hakkında çok miktarda tutarsız bilgiyi bir kenara bırakıp, doğruları öğrenmek isteyenler için okumakta fayda var…

Doğru Ürünü Seçmek

Tarihte Gümüş

Sorulması Gerekenler

Mağaza

Şimdi Ara